Set in Stone

Set in Stone
Rebwar Saed & Hoshyar Rasheed
19 Jan – 24 Mar 2024

Hama Gallery presenteert met trots Set in Stone, de tweede duo-expositie in onze galerie van kunstenaars en broers Rebwar Saed & Hoshyar Rasheed. Deze kleurrijke expositie overstijgt alle mediums en gaat in op de verstrengelde artistieke reizen van de broers. Hun creatieve uitingen vloeien harmonieus in elkaar over, maar hebben toch elk hun eigen herkenbare signatuur. De titel van deze expositie weerspiegelt zowel de eeuwige band tussen de kunstenaars en hun cultuur alsook de blijvende thema’s zoals natuur en veerkracht die door hun werk heen lopen.

REBYAR – Connected in Silence, 2023

Of het nu gaat om menselijke contacten of de natuur, er zijn altijd bepaalde aspecten van het leven te vinden die een aardend effect hebben en door de tijd heen kunnen worden waargenomen. In het werk van zowel Rebwar als Hoshyar ziet de kijker soortgelijke overkoepelende motieven. Deze kenmerken en verhalen zijn in de afgelopen decennia verzameld en samengebracht in hun kunst. Deze expositie omvat verschillende mediums, van schilderijen en keramiek tot een serie gezamenlijke mixed media werken onder de noemer REBYAR, een combinatie van beide hun namen.

REBYAR – Traces of Your Gaze, 2023

Rebwar Saed
Rebwar Saed groeide op in Suleimaniya, Koerdistan, omringd door een familie van kunstenaars, activisten en academici. Hij draagt de tradities van de Koerdische cultuur in zijn kunst. Rebwar verkent de complexiteit van het mens-zijn en probeert schoonheid te vinden op onverwachte plaatsen en in tumultueuze tijden. Hij brengt symboliek samen met zijn kenmerkende stijl van het gebruik van levendige kleuren en abstracte portretten geaccentueerd door krachtige lijnen. Samen leiden ze tot tijdloze verhalen die op een eigentijdse manier worden verbeeld.

Hoshyar Rasheed
Hoshyar Rasheeds kenmerkende stijl weerspiegelt de herkenning van levenssymbolen in de Koerdische cultuur, met name de delicaat geschilderde vis. Ook Hoshyar laat zich inspireren door het erfgoed van zijn moederland en vertaalt de elementen daarvan in zijn werk. Zijn kunstwerken ademen aardetinten uit, aangevuld met ingewikkelde details die doen denken aan de vastigheid en diepte die te vinden zijn in stenen en landschappen. Een van die landschappen is Hoshyars eigen tuin in Rijswijk (Nederland), die de inspiratie vormde voor een serie werken getiteld Uit mijn tuin, waarin de magie van de natuur overal om ons heen wordt vastgelegd.