Kunstenaar Ziarah Janssen’s levendige palet doordringt haar energieke werken, waarin ze het vrouw zijn, zichzelf en de hoogte- en dieptepunten van het leven onderzoekt. Ziarah combineert expressieve penseelstreken met krachtige doch vloeiende doeken vol verhalen.
In haar werk kan de kijken twee stijlen onderscheiden. De ene is een toegewijde kijk op de vrouw als onderwerp: vloeiend als dansers, geliefden of moeder en dochter. Deze schilderijen zijn meer figuratief, beginnen als een schets en worden gekenmerkt door vloeiende lijnen. De andere stijl zijn intuïtieve abstracties uit de vrij hand: “Ik weet niet wat ik wil, maar ik zoek naar het moment dat het verschijnt. Veel verf, veel gevoel.”
Ziarah begon met schilderen tijdens haar derde jaar op de dansacademie, uit een feest en in een atelier getrokken door een familievriend die haar zei: “Ik denk dat je moet schilderen.” Jaren later, geïnspireerd door de stilte in de wereld tijdens de pandemie en een politieke crisis, verdiepte ze zich opnieuw in het schilderproces.
Het lichaam staat centraal in het werk van Ziarah, een ouevre dat wemelt van kleur en speels gebruik van textuur. De kunstenaar is multidisciplinair: schilderen, acteren, voormalig danser en zwemmer, deze dynamiek is terug te zien in haar werk. De anatomie van haar onderwerpen vormt de basis voor Ziarah’s visie: de kijker kan een menselijk lichaam onderscheiden en wordt getrakteerd op een spectaculaire explosie van vormen en warme kleuren.
Er is een gevoel van gedeelde ervaring en intimiteit dat Ziarah vangt in haar kunstwerken. Ze nodigt de kijker op een speelse manier uit op een reis van zelfontdekking. Verbinding en samenwerking staan centraal, waarbij ze zich laat inspireren door de band met haar moeder en zusje, met wie ze zowel conceptueel als bij de productie van haar werk samenwerkt.