Eline Martherus

De werken van kunstenaar Eline Martherus kenmerken zich door de balans tussen licht en donker, het verschijnen en verdwijnen van kleuren en vormen, met de kleur indigo als centraal punt.  

Eline studeerde Fashion & Design aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Hierna heeft ze vijf jaar gewerkt als ontwerper voor verschillende grote modemerken. Als ontwerper kwam ze via haar toenmalige werkgever in aanraking met indigo, de plant en het verfpigment. “Ik raakte gefascineerd door het verven van stoffen met natuurlijke pigmentatie.” Zo begon ze in haar moeders bad met het verven van indigo op lappen stof die ze met de hand geweven had. Schilderen werd Eline’s nieuwe creatieve uiting, met de vrijheid die zij voorheen mistte in de setting van een traditionele werkweek.  

I Never Promised You a Rose Garden, 2023

Zonder vooropgezet plan en met niet-conventionele middelen zoals bezems, raggers en borstels creëert Eline doeken vol beweging en gevoel, veelal op groot formaat. In elk werk is het een komen en gaan van organische vormen; de ene keer duidelijk aanwezig in energieke tonen, de andere keer heel zacht, alsof de verf zich in het doek lijkt te nestelen als een watervlek. Ook vind je heilige geometrische vormen in haar doeken: “Alles in de natuur is terug te leiden naar deze vormen, net als dat indigo symbool staat voor de blauwdruk van de mens.” Een blijk van spiritualiteit. 

Ravi & Me, 2021

Eline haalt haar inspiratie uit mensen en hun rol in de maatschappij: “Misschien vertaal ik het wat abstract, maar het gaat om de dynamiek tussen licht en donker, over het verschijnen en verdwijnen van vormen en kleuren, net zoals dat met mensen en situaties het geval is.” Eline hoopt dat je als toeschouwer samen met haar de grenzen van intentie en de tegengestelde krachten van logica en intuïtie verkent. 

Where White Flowers Grow Blue, 2023
You Weep for the Rain to Take My Bloom, 2023