The Affairs of Love

The Affairs of Love
Kenneth Aidoo
11 Nov 2022 – 15 Jan 2023

De werken in de debuut solo-expositie The Affairs of Love van kunstenaar Kenneth Aidoo benadrukken zijn langdurige interesse in de ondervertegenwoordigde verhalen en posities van Zwarte mensen. Zijn portretten verbeelden personen in de samenleving, met bijzondere belangstelling voor de kleuren die worden gebruikt om de Zwarte huid te beschrijven. Waar Kenneth in voorgaande jaren de voorkeur gaf aan gouache en oliepastels, kiest hij er in deze expositie voor om zich vooral uit te drukken in olieverf. Door zichzelf uit te dagen met een ander medium, markeert Kenneth een nieuwe richting in de voortdurende ontwikkeling van zijn eigen stijl.

And They Shall Become as One, 2022

Kenneth studeerde aan zowel de Gerrit Rietveld Academie als de Nederlandse Filmacademie, gedreven door zijn dubbele interesse in de beeldende kunst en film. Het is door de kruising van deze twee passies dat hij de mentoren en verschillende materialen ontmoette die zijn huidige richting stuurden. Kenneths filmische achtergrond komt vooral tot uiting in de composities van zijn schilderkunst. Zijn portretten zijn als filmstills en snapshots die intimiteit, emotie en het gevoel van confrontatie benadrukken. Het vermogen van de camera om verhalen te vertellen is een aspect dat Kenneth meeneemt bij het maken van zijn portretten. 

Black Is The Color Of My True Love’s Hair, 2022

Voor Kenneth is Zwart mooi en uniek. In Affairs of Love toont Kenneth een intiem moment in zijn leven. Tijdens zijn vorige relatie bestond de kans dat Kenneth vader zou worden, om zijn hart niet te bezwaren koos hij ervoor deze gevoelens over te dragen aan het penseel en het doek. Vragen over het kostbare moment van een (eventuele) vaderschap, maar ook de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken hebben deze serie tot leven gebracht. Ondanks dat zijn partner toch niet in verwachting bleek te zijn, heeft Kenneth de serie doorgezet om zijn kijk op de liefde te onderzoeken.

My Body, My Choice, 2022

Kenneths werken benadrukken de kwaliteiten van zwart pigment en zijn een viering van Zwart zijn. Kenneth gebruikt intensief zwarte verf — soms alleen en soms gemengd met andere kleuren om texturen te creëren. Hij onderzoekt de effecten die optreden afhankelijk van zijn gebruik van lichte en donkere verf. Zwart is voor Kenneth meer dan alleen een kleur. Het is een pigment dat diep verbonden is met de afbeelding van mensen van Afrikaanse komaf, hun uiterlijk en hun verhalen.

Kritisch op de vaak onderdrukte Zwarte kunstenaars en beeldspraak in de kunstgeschiedenis, creëert Kenneth om te pleiten voor meer vertegenwoordiging van deze groep kunstenaars. ‘Ik ben een Zwarte man, ik kijk naar mijzelf en wil mezelf terugzien. Ik zoek naar representatie.’ De werken in deze expositie zijn een mix van historische en fictieve figuren, uit de werkelijkheid en uit projecties van zijn verbeelding. Zijn inspiraties variëren van de schilderijen van Kerry James Marshall en Chris Ofili tot kunst en sculpturen uit Ghana.

Black People Are for the Sun and the Sun for Black People, 2022

Gemaakt in 2022 in de Artist in Residence van Hama Gallery, vermengen veel van Kenneths werken intuïtie, nieuwsgierigheid en geloof tijdens zijn maakproces. Hij maakt zijn artistieke keuzes intuïtief en schildert snel om zijn nieuwsgierigheid naar het eindresultaat van zijn werk te zien. Geloof en kunst maken hebben een sterke overlap: ‘Er is ook veel kunst in het geloof en veel kunst is afgeleid van het geloof. Ik vind het uniek dat ik ook zelf kan creëren, dat [maken] soms een beetje als Gods vonk voelt. Ik hoop dat de bezoeker dat ook voelt wanneer ze mijn werken zien.’