I Never Promised You a Rose Garden

I Never Promised You a Rose Garden
Eline Martherus
24 May – 21 Jul 2024

Hama Gallery presenteert met trots I Never Promised You a Rose Garden, de tweede solo-expositie van kunstenaar Eline Martherus in de galerie. Middels haar nieuwste serie schilderijen onderzoekt ze de voortdurende beweging van het leven en de complexiteit van de maatschappelijke dynamiek in de huidige wereld. Geïnspireerd door de constante staat van de ritmes in de natuur, vat Eline’s werk de wisselwerking tussen individuen en hun omgeving samen. 

I Never Promised You a Rose Garden, 2023

Door haar langdurige kennis op het gebied van textielinnovatie brengt Eline haar eigen unieke benadering van het canvas naar voren. Ze werkt meestal met giettechnieken en natuurlijke pigmenten als indigo en behandelt haar schilderijen als textiel, waarbij ze intuïtief composities arrangeert die lijken op de organische stroom van het leven zelf. Terwijl ze met pigmenten experimenteert, ziet Eline zichzelf bijna als een chemicus, die verschillende recepten in verschillende vaten creëert om het gewenste effect te bereiken. Haar keuze om vaak met ongeprepareerd katoen te werken weerspiegelt het belang van natuurlijke materialen en de manier waarop deze verf dragen: “De verf nestelt zich erin, bijna als een inktvlek, en vloeit vervolgens organisch.” 

Where White Flowers Grow Blue, 2023
You Weep for the Rain to Take My Bloom, 2023

In deze nieuwe serie schilderijen leidt Eline de kijker naar een wereld waarin tegenstrijdige energieën in harmonie naast elkaar kunnen bestaan, als een echo van de natuurlijke beweging in de wereld. Ze gelooft dat er altijd een punt van centralisatie te vinden is als je de tijd neemt om ernaar te zoeken. Voortbordurend op het idee van maatschappelijke polarisatie in haar eerdere werk, suggereert Eline in I Never Promised You a Rose Garden een weg vooruit door middel van beweging. Een beweging die in de hele natuur aanwezig is, waar niets ooit hetzelfde blijft. Deze complexiteit wordt ook geëvenaard door haar gebruik van olieverf, wat een diepere verkenning van kleur en composities mogelijk maakt. Eline geeft in haar werk een abstracte interpretatie van de natuur en de heilige geometrie.

Het grote formaat van Eline’s doeken weerspiegelt ook de uitgestrektheid en onderlinge verbondenheid van het leven. Bijna elk stuk is afkomstig van een groter “moederdoek” en wordt uiteindelijk in kleine stukken geknipt. Ze ziet haar methode als een analogie van het leven – niets staat stil en soms betekent dat opgeven wat ons niet langer dient.

Go Ahead, Try Holding My Thorns, 2023

Deze expositie nodigt bezoekers uit om deel te nemen aan een dialoog tussen kunst en natuur, waar spiritualiteit samensmelt met de tastbare wereld. Door middel van expressieve penseelstreken en instinctieve composities gaat het werk van Eline Martherus over de essentie van het bestaan. Het altijd bewegende landschap van het leven kan immers een plek zijn om troost en verbinding te vinden.