First Picked Colour

First Picked Colour
Hoshyar Rasheed
8 Jul – 4 Sep 2022

Kunstenaar Hoshyar Rasheed studeerde eind jaren negentig af aan de Gerrit Rietveld Academie en vond snel zijn eigen weg met een stijl die ergens zweeft tussen figuratieve en abstracte kunst. Middels deze solo-expositie First Picked Colour zien we de verandering, maar ook de gelijkenissen in zijn werk sinds Meet Me Here in onze galerie in april 2021, een duo expositie toen gedeeld met zijn broer Rebwar Saed.

Eerste geplukte kleur #8, 2022

Nu siert Hoshyars werk de ruimte alleen, met als titel een verhaal dat dicht bij zijn familie ligt. Als kind waren er niet genoeg middelen voor zijn ouders om materiaal voor hem aan te schaffen. Hoshyar ging de Koerdische natuur in en plukte klaprozen. Bij thuiskomst vroeg hij zijn moeder deze te koken waarna er een rood pigment ontstond, dit werd zijn eerste kleur. “Zonder deze ervaring, had ik waarschijnlijk nooit bloemen geschilderd, de klaproos is nog steeds mijn favoriete bloem.”

Terugblik in het verleden, 2010

Hoshyars werk is gevarieerd, gekenmerkt door het gebruik van rijke kleuren, mixed media en tekeningen die verwerkt zijn op hout. Het medium maakt voor hem niet uit. “Ik heb periodes waarin ik mij volledig onderdompel in één medium, zoals keramiek of hout, maar ik keer altijd terug naar het doek.” Zijn figuratieve werken vertellen een verhaal, terwijl hij in zijn abstracte schilderijen zijn gevoel en persoonlijke geheimen juist verbergt.

Verlangen naar die tijd, 2021
Een kleurige gedachte, 2013

Hij laat zich inspireren door zijn liefde voor poëzie. “Poëzie is de geur van mijn kunst, zodra ik gedichten lees bloeit mijn hele lichaam op.” Doorgekraste teksten dienen als geheimschrift, als je de Koerdische taal beheerst zou je deze zinnen kunnen ontcijferen. Vissen en vogels komen terug in bijna elk werk, symbool voor zijn vrienden en voor vrijheid. “Ik geloof dat wie mijn vissen heeft, gelukkiger wordt.” 

Hoshyars werk is afhankelijk van zijn omgeving. “Voorheen waren de meeste van ons bezig met de wereld om ons heen, door de pandemie keerden we weer even tot onszelf.” Deze verandering van de wereld om hem heen is vertaald in een nieuwe serie figuratieve schilderijen gevuld met pasteltinten, kleuren die hij naar eigen zeggen voorheen weinig gebruikte. Gezichten bedekt met flora en fauna, wederom symbool voor het terugkeren in jezelf. Hoshyar hoopt dat je als bezoeker zijn verborgen verhalen ontdekt en een nieuw idee mee naar huis neemt. Welk idee dat is, is de sleutel naar jouw eigen verborgen verhaal.