Marlou Fernanda

De werken van kunstenaar Marlou Fernanda zijn expressief en levendig, eigenschappen die Marlou zowel op het grote schilderdoek als ook op klein en intiem formaat weet over te brengen. Marlou werkt met olieverf, acryl, collage en mixed media.

Marlou had van jongs af aan al een fascinatie voor het creatieve maakproces. Zij keek vol bewondering toe hoe haar moeder en klasgenoten tekenden. Inmiddels creëert zij zelf. Marlou beweegt zich tussen verschillende creatieve disciplines; van schilderen, tot set design en performance art, maar uiteindelijk is dit allemaal met elkaar verbonden door de gedeelde noemer; Marlou Fernanda, the brand.

Marlou woont en werkt in Rotterdam. In haar jeugd verhuisde zij veel maar wist pas in Rotterdam echt te aarden. Hier leerde zij veel over haar eigen Curaçaose en Braziliaanse cultuur, maar vooral ook over die van anderen. Er gebeurde veel in haar jonge leven. Als kind werd Marlou als onhandelbaar bestempeld en begon met tekenen om haar woede, verdriet en frustratie te vertalen. Hier leerde zij voor het eerst haar gevoelens om te zetten in creatie.

Op het Grafisch Lyceum Rotterdam ontdekte Marlou haar creativiteit. Ze was een dromer, meer bezig met anderen zaken, maar leerde hier wel de basisvaardigheden die zij nu ook nog in haar werken toepast. Marlou kan naar eigenzeggen moeilijk stilzitten, hierdoor begon zij in de tussenperiode na haar eindexamen met tekenen. Geïnspireerd door Fashion TV en alles wat daarbij kwam kijken. Van de outfits tot de lifestyle en luxury maar vooral de vibe, Marlou liet zich inspireren en nam alles in zich op als een spons. Ze creëert een verlangen maar tegelijkertijd blijft haar kunst echt. “Eigenlijk zie ik het creëren als het vertellen van mijn waarheid, die langzamerhand door alle brush strokes heen naar voren komt.”

Op Curaçao, het eiland van haar moeder, waar zij samen met haar twee zussen en moeder in 2018 heen verhuisde, begon Marlou met schilderen en was van zonsopkomst tot zonsondergang in haar atelier te vinden. Eerst schilderde ze gezichten van anderen en uiteindelijk haar eigen gezicht, de linkerzijde, haar imperfecte en meest eigen kant. Altijd vanuit foto. ‘Ik schilderde mezelf niet omdat ik mijzelf zo geweldig vond maar juist omdat ik mezelf moest leren te accepteren, en mezelf moest confronteren in mijn eigen schilderijen’. Het was een versie van Marlou, een character  genaamd Nu-Nu, dat op de voorgrond werd geplaatst om haar te hoeden voor pijn. Inmiddels maakt Marlou zich los van Nu-Nu en slaat een nieuwe weg in richting abstracte kunst waarbij zij vrijheid ondervindt in het loskomen van de realiteit.

Don’t Let Me Fade Away, 2020

Basquiat, Picasso en Warhol rekent zij tot haar voorbeelden. Deze kunstenaars hebben hun visie vertaald in een onmiskenbare authentieke handtekening die hun werken zo herkenbaar maakt. Net als haar dynamische werken is ook Marlou’s eigen handtekening in beweging. “Ik probeer een signaturete ontwikkelen waardoor ik van alles kan doen en je nog steeds kan zien dit is een Marlou Fernanda, dat is mijn streven.”