Dewy Elsinga (BUTTERFINGAZ)

Dewy Elsinga’s (BUTTERFINGAZ) kunstwerken geven een kleurrijke indruk van de wereld om haar heen. Voortkomend uit observatie en experiment legt zij de dingen vast die haar interesse wekken.

Van jongs af aan is Dewy al bezig met creëren, en dat is altijd zo gebleven. In 2013 startte zij met de opleiding Illustratie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, waar tijdens een stage haar voorliefde voor de schilderkunst groeide. In Dewy’s werk vallen de structuren en patronen gelijk op. En het veelkleurige grote formaat. Middels haar werk daagt ze je uit contact te maken met de wereld om je heen en nieuwe dingen te ontdekken.  

Cuypie, 2021

3.15 PM TABITHA, 2021

Dewy’s artiestennaam BUTTERFINGAZ komt voort uit haar vroegere bijnaam. “Vroeger werd ik butter fingers genoemd, omdat ik altijd alles uit mijn handen liet vallen. De naam had ik dus eigenlijk al voordat ik kunstenaar werd. Later begon ik die te gebruiken als een soort tegendraadse artiestennaam. Ik ben heel onhandig, maar wel heel handig met schilderen, er zit een contradictie in.” 

Duifies I, 2021
Duifies III, 2021

In haar studio in Amsterdam-Noord streeft Dewy ernaar zichzelf te blijven uitdagen. Dit doet ze door te zoeken naar nieuwe technieken, te onderzoeken en te experimenteren met verschillende materialen. 

Drie jaar geleden begon ze met het vastleggen van alledaagse momenten die haar opvallen en fascineren. Deze snapshots vormen de basis voor een werkwijze die minder abstract is dan voorheen. “Ik zie mezelf niet volledig figuratief gaan, er zit wel een grens aan. Maar ik vind het leuk om er mee te spelen, om een balans te vinden tussen figuratief en abstract. Dat mensen misschien niet direct een beeld herkennen. Maar als ze een foto zien of lezen waarvan het schilderij is afgeleid ze het herkennen en denken ‘o ja, nu zie ik het’. Het is dus een soort spel, hoe kan ik iets abstract laten lijken hoewel het toch is afgeleid van een duidelijk beeld?”  

Verloren toupetje, 2021

Twee harinkies, 2020

De uitwerking van de snapshots begint met het maken van schetsen. Hiervoor gebruikt Dewy Oost-Indische inkt. De schetsen worden digitaal bewerkt en uiteindelijk uitgewerkt tot een schilderij. “Gevoelsmatig weet ik sterk: hier moet nog iets bij of iets vanaf. Tot ik op een punt kom waarbij het goed zit. Ik vind het moeilijk om te beschrijven wanneer ik precies zo’n punt bereikt heb, het is iets intuïtiefs.”