What Am I Looking At?

What Am I Looking At?
Dewy Elsinga (BUTTERFINGAZ)
4 Feb – 27 Mar 2022

Dewy Elsinga’s (BUTTERFINGAZ) kunstwerken geven een kleurrijke indruk van de wereld om haar heen. Voortkomend uit observatie en experiment legt zij de dingen vast die haar interesse wekken. Niet omdat ze per se altijd visueel aantrekkelijk zijn, maar juist omdat ze uitzonderlijke momenten uit het alledaagse leven weergeven. In What Am I Looking At? vind je interessante kleurencombinaties en grappige momenten, stadsbeelden die je opvallen als je de tijd neemt om om je heen te kijken. 

3.15 PM TABITHA, 2021

Het snel veranderende karakter van Amsterdam wekt bij Dewy de behoefte om haar omgeving vast te leggen. “De stad is constant in verandering. Daarom wil ik begrippen vastleggen nu ze er nog zijn, zoals een bruin café. Of oude herinneringen die me zijn bijgebleven, zoals bijvoorbeeld onze vaste Italiaanse ijssalon in de Pijp.” Dewy’s werk vormt een ode aan het excentrieke Amsterdam. Het daagt uit om te observeren, verwonderen en contact te maken met hetgeen er om je heen gebeurt. Hoewel Dewy’s werken in eerste instantie misschien abstract lijken, vind je door goed te kijken herkenbare taferelen en bijzondere momenten terug in haar schilderijen en illustraties. Haar kunstwerken dragen een toekomstige nostalgie en nodigen je uit daarin weg te dromen.

Duifies I, 2021
Duifies III, 2021

Door middel van experiment daagt Dewy zichzelf uit te blijven vernieuwen en ontdekken. Bijvoorbeeld door een groot stuk papier te bewerken met Oost-Indische inkt en huishoudtools, zoals bezems en sponzen. Door uit te proberen welk effect het vegen en stempelen van verschillende materialen heeft, zoekt zij naar nieuwe uitkomsten en patronen. Daarnaast vormen snelle schetsen en snapshots van straatbeelden de basis voor haar werk. 

Cuypie, 2021

In Dewy’s schilderijen komen indrukken, verwondering en observatie samen met als rode draad felle kleuren, structuren en patronen. Haar fascinatie voor 80s Funk, een muziekgenre met flamboyante, kleurrijke outfits, vormt een inspiratiebron voor de kleuren, die ze from scratch mengt. Ook invloeden uit de OP-art zijn terug te vinden in haar schilderijen, waarin ze speelt met de perceptie van de kijker. Dewy zoekt in haar werk naar een balans tussen abstract en figuratief.

Twee harinkies, 2020
Verloren toupetje, 2021