Umi

Umi
Meryem Slimani & Najate Leklye
26 Nov 2021 – 30 Jan 2022

De kleurrijke portretten en stillevens van Meryem Slimani zijn een feest om naar te kijken. De styling van haar sets creëert voor elke scene een unieke droomwereld. Lagen van hypnotiserende blauwe en groene gordijnen of een roze tule gedrapeerd over een waslijn glinsteren in de zon. Elk beeld is ontworpen voor maximale visuele aantrekkingskracht. Meryem schrijft dit spektakel bescheiden toe aan haar afkomst: “Mensen vragen hoe ik de kleuren voor mijn foto’s vind maar als je naar Marokko gaat, is dat gewoon de realiteit. Elke deur heeft een andere kleur. Het licht is er anders.”

Bismillah, 2020
Alhamdulillah, 2020
Paradise, 2020

Meryem speelt met deze kleuren en het licht om het toneel te vormen voor haar geportretteerde, haar moeder Najate Leklye. Zij is de muze is voor elk foto. Voor één serie legt Meryem haar moeder vast in haar eigen achtertuin in Schoonhoven. De voorzichtig bloeiende rozen zijn precies de roze tint die is geborduurd in de mouwen van de traditionele jurk die Najate draagt.

Meryems oog voor kleur heeft een therapeutisch effect. Door één kleur te selecteren en deze uit te waaieren in een spectrum van tinten, presenteert ze composities die extravagant maar nooit overweldigend zijn. De massa’s patronen komen samen en creëren een perfecte balans. Op dezelfde manier speelt ze met haar composities, die bedrieglijk eenvoudig zijn. Meryem creëert visuele intriges in rechttoe rechtaan portretten met speelse poses en props, lagen textiel en accessoires, of met de intimiteit van een close-up vanuit een unieke hoek.

Count Your Blessings, 2021
Hypnotize, 2021

Voor deze expositie, Umi, wat mijn moeder in het Arabisch betekent, styled Meryem Najate om haar twee belangrijkste invloeden te vieren: Marokko en Hip Hop. Ze zijn duidelijk zichtbaar in elke foto, soms overduidelijk zoals in een eerbetoon aan artiest The Notorious B.I.G., geïnspireerd op een foto van Dana Lixenberg, waarop Najate een groen met gouden hijab paart met de iconische trui, terwijl ze haar zegeningen telt.