Observe

Observe
Monique Rodríguez
18 Jun – 1 Aug 2021

Hama Gallery presenteert met trots Observe, de debuut expositie van kunstenaar Monique Rodríguez. Haar rijke kleuren vormen verschillende niveaus van abstractie: van sierlijke geometrie tot landschappen, maar vooral daar ergens tussenin.  

De kleurrijke omgevingen van Monique Rodríguez ontsnappen interpretatie en behoeven geen uitleg. Elk schilderij is een uitnodiging voor de kijker om deel te nemen aan de viering van vorm, onbelast door verborgen betekenis en symboliek. Moniques werken zijn zintuiglijk, hun kracht wordt geactiveerd door het zien in plaats van door retoriek. Het oog kan dwalen langs kronkelende paden, surfen op golven van complementaire kleuren of ervoor kiezen om te genieten van het geheel van deze abstracte landschappen.

Blue Lagoon, 2021

Structurele penseelstreken, wazige randen en opzettelijk imperfecte geometrie voegen intriges toe in deze expositie. Waar Monique de schilderkunstige kwaliteiten van elk werk benadrukt, komt dimensie naar voren om de scènes als ruimtelijk te karakteriseren. Met lagen van contrasterende kleuren creëert ze geheimzinnige werelden die in en uit elkaar lijken te vouwen.

De bergen van de geboorteplaats van haar vader inspireren deze landschappen, waarbij de cirkel in elk werk afstamt van de Spaanse zon. Maar wat ooit uit Galicische herinneringen kan zijn ontstaan, zou bij de toeschouwer een heel andere belevenis kunnen oproepen: de kunstenaar moedigt deze dubbelzinnigheid aan en nodigt haar publiek uit om gewoon te observeren. Net zoals het proces van Monique intuïtief is, werkt de ontmoeting met deze schilderijen het beste als een zintuiglijke ervaring. De omgevingen zijn er niet om te worden uitgegraven voor symboliek, maar om als werelden op zichzelf te worden opgenomen, laag voor laag of als een subliem geheel.

Elk werk in deze expositie is een subjectieve momentopname – niet van een bestaand landschap, maar van het intuïtieve proces van de kunstenaar. Terwijl ze schildert, komen kleuren tevoorschijn uit een meditatieve staat, soms vult ze de voorlopige contouren van een potlood schets in, soms puur freestyle. Monique omschrijft haar methode als een ontdekkingsproces. Weersta de impuls van interpretatie en in plaats daarvan: zie, hoor, voel. Observeer.

Monique Rodríguez begon drie jaar geleden met schilderen, aanvankelijk om de frustratie van een gebroken hart op het doek te zuiveren. Ze is alltijd al geïnteresseerd geweest in beeld en grafische vormgeving en studeerde media en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze verkocht haar eerste werk – het enige portret dat ze ooit heeft geschilderd – aan vrienden nadat ze het op haar Instagram had geplaatst, waarop ze sindsdien een aanzienlijk aantal volgers heeft verzameld.