Not an Assignment

Not an Assignment
Serana Angelista, Ziarah Janssen & Kenneth Aidoo
6 Aug – 26 Sep 2021

Hama Gallery presenteert met trots Not an Assignment: Serana Angelista, Ziarah Janssen en Kenneth Aidoo. Een groepsexpositie zonder eisen, voorwaarden of verwachtingen. Met een carte blanche ontpoppen deze drie kunstenaars zich los van enige opdracht of opgedragen kaders. Het werk duikt in het verleden en de toekomst en viert de artistieke verbeeldingskracht met een overvloed aan betekenis, levendige kleuren en geschilderde zowel als digitale texturen en patronen. 

Serana Angelista 

Het werk van Serana Angelista breekt de conventies van grafisch ontwerp open in kleurrijke fractale patronen. Het steeds herhaalde ovaal wordt uitgerekt en geknepen, in hoeken geduwd of tot pijlen uitgetrokken. Zo siert het patroon het lettertype en ontwikkelt het zich tegelijkertijd tot een eigen figuur. Serana versmelt vorm met inhoud: het contrast tussen kleuren en tussen de zachte ronde randen en scherpe hoeken van de letters weerspiegelen de tegenstrijdigheid van de samengevoegde woorden. 

Ziarah Janssen 

Ziarah Janssen stelt de lichamelijkheid van haar onderwerpen centraal en viert de intimiteit tussen vrouwen als moeder en dochter, als minnaars, of als opgerolde individuen. Hun verbondenheid komt tot uiting als kussende impasto-monden of in het samensmelten van vele gezichten, kleuren en ledematen die zich in elkaar vouwen in eeuwige omhelzingen – Hugs Forever. Rijke kleuren verf benadrukken de details van Ziarahs figuren, terwijl de geometrie van hun anatomie de composities een speelse kwaliteit geeft. 

Kenneth Aidoo 

In twee reeksen portretten nodigt Kenneth Aidoo de kijker uit om samen met hem hulde te doen aan zijn onderwerpen. Deze variëren van de vereerde Sint-Mauritius van Egypte tot Alessandro de’ Medici – van zwarte iconen tot figuren die zijn verscholen door het selectief schrijven van de geschiedenis – weergegeven door Kenneth in pralende olieverf. Dimensie, glans en schilderkunstige textuur komen voort uit het royale aanbrengen van zijn medium, zodat elk portret tot leven komt met een doordringende blik. De tweede serie belicht de Ghanese Kente, de kunstenaar heeft elk uniek textiel geweven in gouache op papier en gedrapeerd over de schouders van zijn onderwerpen.