Meet Me Here

Meet Me Here
Rebwar Saed & Hoshyar Rasheed
8 Apr – 13 Jun 2021

Hama Gallery presenteert met trots Meet Me Here, onze openingsexpositie met het werk van de broers Rebwar Saed en Hoshyar Rasheed. Meet Me Here bevat schilderijen en beelden van beide kunstenaars en hun nieuwste samenwerking in 2020 – 2021, REBYAR.

Rebwar Saed

Dagboek #1, 2020
Dagboek #2, 2020

Voor deze tweeluiken heeft Rebwar Saed acrylverf gebruikt met zo’n lichte hand dat het doet denken aan de zachte kleurspeling van aquarel. Hij toont figuren die in romantische omhelzingen in elkaar vouwen, of alleen, met opgeheven gezichten en de armen gerekt om de lucht te omhelzen. De figuren zijn dik omlijnd in zwart, een contrast met de dromerige pastelkleuren op de achtergrond.

De serie wekt een gevoel van intimiteit op. Rebwars onderwerpen strelen elkaars gezicht, waarbij hun kubistische profielen elkaar in de ogen staren en tegelijkertijd de toeschouwer rechtstreeks aankijken. In de meeste werken zijn de koppels samen alleen in hun eigen universum. In andere werken verwijzen abstracte landschappen naar een omringende wereld met een eigen geschiedenis, zoals in Dagboek #3, waar de aardlagen waarop de vrouw staat ook hun eigen handen en gezichten hebben.

Rebwar Saed vertaalt zijn beeldtaal naar smalle latten gebogen hout voor de serie Kleuren op grijze tijd. De titel verwijst naar zijn creatie tijdens de kleurloze quarantainedagen van COVID-19, het werk staat symbool voor de kleuren die wederkeren na de pandemie. Op elke lat laat hij een scène zien met zijn kenmerkende abstracte portretten, reikende handen en bloeiende fauna, de levendige kleuren en zwarte omlijningen zijn hier weer terug te zien.

Rebwar heeft het meeste uit zijn materialen gehaald door het zaagsel te recyclen en dit te mengen met houtlijm en acrylverf om de felgekleurde texturen in het werk te creëren. De serie kan in verschillende combinaties vanaf drie latten worden opgesteld, zodat je wordt uitgenodigd om samen met de kunstenaar het vertelproces aan te gaan.

Dagboek #3, 2020
Kleuren op grijze tijd, 2020

Hoshyar Rasheed

Grote vlakken kleur vormen openlucht ruimtes in deze droomwerelden van Hoshyar Rasheed. De kunstenaar vult ze met fantasierijke schetsen: mensachtige tweevoetigen kruipen bij elkaar, vissen zwemmen vrij rond over het doek en gezichten met meer dan twee ogen zijn zowel als portret als en profil te interpreteren.

Voor de rijk geschilderde ondergronden brengt Hoshyar laag op laag verf aan tot de juiste kleur naar voren komt en er genoeg diepte is ontstaan. De details in deze textuur op het doek dragen bij aan de eigenaardigheid van het werk. Elk verfvlekje op het kleurblok hoort thuis in deze omgeving: Hoshyar heeft ze allemaal niet alleen een exact plekje maar ook een eigen schaduw gegeven. Zo zijn ze niet op het schilderij gevallen, maar zweven ze erin als levende elementen.

Blauw lied, 2013
Oplichtend in geluid, 2013
Een vlucht naar de stilte, 2019

Hoshyar Rasheed drukt zijn fantasierijke stijl uit in drie dimensies met deze beelden van MDF, de ene in monochroom, de andere in spatten van primaire kleur. Deze beelden tonen Hoshyars enthousiasme voor de oneindige artistieke verbeelding: er is zoveel om naar te kijken.

Zowel de vorm als de opmaak van deze beelden vieren zijn dagdroom. De penlijnen buigen en veranderen in de figuratieve elementen van het werk: vissen, gezichten, de wielen van denkbeeldige machines.

REBYAR

In REBYAR – een samensmelting van hun namen – ontmoeten de uiteenlopende stijlen van de broers elkaar ondanks de afstand tussen hen. Het project is een samenwerking uit het COVID-tijdperk in 2020 en 2021. Rebwar stuurde schetsen vanuit Koerdistan naar Nederland, waarna Hoshyar ze voltooide: “als hij regen heeft geschetst, heb je wolken nodig.”

De broers ontmoeten elkaar op het doek in een tweeluik in de stijl van Rebwars serie Dagboek. Hiervoor heeft Hoshyar een reeks omhelzingen van Rebwar aangevuld met een mozaïekachtergrond – veelkleurige tegels, elk met hun eigen figuur. Op het linkerpaneel is de familiegelijkenis het sterkst wanneer de stijlen van de broers letterlijk in elkaar verweven. Op het eerste gezicht herkent de kijker de modellen van Rebwar, een nadere blik op de vissen in profiel en fijnere lijnen onthullen Hoshyars hand.

REBYAR bestaat deels uit een serie keramiek, waarvoor Hoshyar de afgewerkte schetsen door middel van transfertechniek heeft overgebracht op porseleinen objecten, waaronder appels en vazen die hij zelf heeft ontworpen. De organische vorm van de vrucht en de krommingen en zwarte contouren van de vaas weerspiegelen hun versieringen.

De stijlen van beide kunstenaars zijn direct herkenbaar in de serie. Rebwars geometrische figuren in grafisch zwart dwalen alleen of omhelzen elkaar tussen de kronkelende koorden, wervelende wolken en vliegende vissen van Hoshyar.